Ihan hyvä tyyppi ja juuri sopiva minuksi. – Maria

”Hei!

Olen Maria, #Älämahdumuottiin-projektin kuvaaja Turussa. Lähdin mukaan tähän kollegoideni perustamaan huippuprojektiin ilolla. On mahtavaa, kun ihmiset lähtevät rohkeasti rikkomaan rajoja! Porukalla näytetään, että erilaiset muotit ovat vain ihmisten keksimiä rajoitteita ja normeja ja että todellisuus on kirjavuudessaan paljon kauniimpi!

Olen pohtinut, että meillä jokaisella valokuvaajalla on salainen taustatehtävä, joka samalla antaa työllemme hyvin tärkeän merkityksen. Se on kuvattavan kauneuden näyttäminen hänelle itselleen niin kuvauksessa kuin lopputuotteessa eli valmiissa kuvassa. Kuvattavan kohtaaminen ja tärkeän kokemuksen antaminen. Itsetunnon nostaminen sitä kautta. Kuvaus voi siis olla ihmiselle osa sisäistä prosessia kohti eheää minäkuvaa.

Tässä projektissa tämä osa työstämme nostetaan erikseen esille, siitäkin tulee alaston ja paljas, heitämme hetkeksi hiiteen ne muotit jotta olemme ammattiopetuksissamme istuttaneet itseemme. Esimerkiksi kuinka ihmisen tulisi kuvata jostain tietystä kulmasta tai tietyllä valolla jotta hän näyttäisi tuolta tai tuolta. Nyt kuvataan rehellisesti ja annamme kaikkien luonnollisen kauneuden näyttäytyä ja seisomme kuvien takana ylpeänä tärkeän tehtävän edessä.

Ja sitten ne sisäiset muotit: Jokaiseen rooliin mitä kannamme mukanamme liitetään jokin ajatus ja normi siitä miten kussakin roolissa tulisi toimia. Nämä ajatukset kasvavat helposti päässämme vaatimuksiksi tai juuri muoteiksi joihin yritämme itseämme epätoivoissamme sovittaa. Kuin liian pienet farkut sovituskopissa…. Auts! Sattuu ja ei ole kannattavaa. On parempi olla itse se muotti -jo valmis luomus ja juuri täydellinen tässä hetkessä omana itsenään. Ja kyllä! Olen tietenkin yrittänyt sovittaa itseäni kaikenlaisiin muotteihin, niin ulkoisiin kuin sisäisiin. Kukapa ei olisi? Ja en mahdu, en niin millään, vaikka kuinka yrittäisin!

Nämä mallinuket ovat tämän aikakauden kehonkuvan ihanteita – muotteja. Minun kehoni ei mahdu niiden rajojen sisäpuolelle. Tämän muotin edustama ihanne on minulle täysin mahdoton saavuttaa tai tuottaa liikaa kärsimystä, siksi annan mieluummin olla ja totean: tällainen mä nyt vaan olen. Muottiin mahtumaton Turkulainen nelikymppinen, kohta 20 vuotta valokuvaajana toiminut nainen. Kahden lapsen äiti ja yrittäjä, ihan hyvä tyyppi ja juuri sopiva minuksi.” -Maria Grönroos, Studio LiikKuva

Facebook
Twitter
LinkedIn

Aiheeseen liittyviä artikkeleita